lördag 26 april 2014

Fraktfartyget och Antwerpen

Å jag är så långsam/dålig. Skulle ju blogga om den fantastiskt roliga fartygsseglatsen till Antwerpen som jag och Linn gjorde i slutet av februari, och nu vips har det gått jättelång tid. Men eftersom det publicerades i dagens GP passar jag på att låtsas att denna timing var meningen. Här kommer nån form av snabbsummering av resan!

Det var skitskoj att vara på ett fraktfartyg. Roligt för att det är en miljö man inte vet något om. Vi fick vara med på allt, på brandövning, hänga upp på kommandobryggan, käka i mässen med besättningen. Alla fjorton var snälla men nästan alla pratade danska vilket ju inte direkt var superlätt att förstå. Mycket "le och nicka"-strategi för överlevnad. Men det gick vägen till slut.

En rolig sak vi lärde oss var att alla danska båtar har krav på att ha swimmingpool ombord, på taket (!). Denna används bara typ en gång varannat år, om havet är helt stilla och om lasten är lastad på ett bra sätt (eftersom vikten förändras så mycket om man fyller bassängen). Svenska båtar har istället krav på bastu. Lite smartare känns det som, möjligt att använda oftare om inte annat.


Två dygn efter att vi gått ombord klev vi av i Gent. Därifrån tog vi oss till Antwerpen, där vi stämt träff med några fantastiska övervintrade skandinaviska sjömän som hade jobbat på sjön i många decennier. De har bildat en förening och träffas regelbundet på en pub i sjömanskvarteren. Våra förhoppningar om att de skulle dela med sig av fantastiska berättelser från världshavet besannades med råge. Vi fick höra om pirater utanför Nigeria som motades bort med vattenslangar, om sand från Casablanca som letade sig in i varje vrå, om ett grishuvud som rullade rund i mässen under en seglats och om när Alf "Putte" Hovenäs närapå blev bortgift i Panama. Om när Agneta "Kockan" Söderman serverade smörgåsbord till "de rika" i Hollywood, när hon blev bundis med Ingeman Johansson på hans hotell i Florida och om när fartyget deras låg för ankar i persiska viken under något av krigen. Bland mycket, mycket annat. En rakt igenom fantastisk intervju, ville aldrig gå därifrån. Älskar gamla människor.

Vi tillbringade två nätter i Antwerpen, på ett hostel som låg på en båt, och hann således med lite turistande också. Antwerpen var mycket charmigare än jag hade väntat mig! Kullerstensgator, mysiga barer, små butiker. Vi hittade ett favvoställe, "Reis café", med världskartor och resehandböcker som inredning. Det var fint. Ungefär såhär såg allt ut:


Själva reportaget gick som sagt i GP:s helgbilaga idag, men man kommer också snart att kunna läsa det på min nya jobbhemsida när den blir klar. Jag och Johanna W har anlitat en webbdesigner som håller på och bygger sidor efter våra anvisningar, så jävla roligt! Längtar ihjäl mig efter att få den klar och kunna fylla med saker. Slippa skriva att sidan är "under omgörning" för att man skäms över den.. :)

Ha en go helg i solen!

4 kommentarer:

Maria sa...

Åh, jag älskar Antwerpen! Var där för några år sedan för en Chad Vangaalen-spelning och blev kär i stan. Nu måste jag läsa dagens GP!

Johanna sa...

Kul! Ja stan överraskade verkligen mig också. Jättefin ju.

Gör så, det är i helgbilagan Två Dagar!

Anonym sa...

Men alltså... Alla danska båtar har som krav att ha pool på taket osv. Vad mer lurade dem i er? Hahaha!

Colombialiv sa...

Asså! Vilket äventyr! Du gör så himla häftiga grejer! När kommer du till Colombia egentligen?