onsdag 13 november 2013

Boken

Och plötsligt en vanlig dag i november gör vi det, jag och Erik, min fotografkollega och vän. Vi sätter igång med ett bokprojekt. Ett bokprojekt. Jag myser av bara ordet, drömmer, tänker på hur det ska bli att hålla den färdiga produkten i handen och känna lukten av nytryckt papper. Dra handen över sidorna och känna att det här har vi gjort, det här har allt arbete landat i. Om två år eller vad det kan ta, jag antar att det tar jättelångtid att göra en bok. 

Men en bok ska det bli hur som helst. En samling reportage och bilder om ett intressant och angeläget ämne, som kräver massor av research och ganska många vändor till destinationer i fjärran länder. En reportagebok av det slag jag alltid drömt om att göra. 

Förutom att spika ämne bland ett par intressanta förslag vi haft uppe, och löst börja planera ett upplägg, har vi också redan haft ett möte som nästan helt gått ut på att titta på snygga böcker och drömma om hur vår ska se ut. Rent fysiskt alltså. Om den ska ha hård pärm eller mjuk, vara i pocketstorlek eller stort coffetableformat eller kanske i någon innovativ form som ett tjockt inbundet magasin med matta blad. Hur pappret ska vara, blankt eller matt och hur tjockt, och hur vi ska lösa det så att bilderna får tala mest i vissa reportage och texten i andra. Hur långa texterna får vara, hur många bilder, vilken typ. Vilken ordning. När man gör en egen bok får man bestämma allt själva. Tror vi i alla fall. 

Och nu har vi börjat. 

14 kommentarer:

emma sofie w sa...

Men åh! Gud vad kul och spännande, ser fram emot att få läsa det färdiga resultatet!

Johanna sa...

Vad kul att höra! Och alltså, det lär ju dröja ett tag om man säger så. Men ändå!

Fifi sa...

Men gud vad spännande! Alltså, du gör så mycket spännande saker över huvud taget!

Linnéa i Colorado sa...

Oh! Ser fram emot att folja det projektet

Fanny sa...

Åh vad bra! Och vad spännande!!

Jenny sa...

Fi fasen vad häftigt och spännande och fint!

Hanna sa...

Åh, vilken grej! Och reseaspekten ät ju heller aldrig fel. Spännande!!

Johanna sa...

Vad rara ni är allihop, tack för peppen!

Sofia sa...

Heja heja hurra!!

Fröken K sa...

Ja, instämmer i heja-ropen, iiiiii vad spännande, lycka till på resan, i dubbel bemärkelse!!!

mammas machete sa...

Åååå vad härligt! Blir ju supernyfiken nu... :). Kraaaaaam!

Johanna sa...

Haha förstår det, inte meningen att låta så hemlig. Men jag tänker att vi ska komma en bit på vägen innan vi outar ämnet liksom. Varför jag tänker så vet jag inte riktigt, men känns bäst på något vis. Man vill ju inte att någon ska sno idén och hinna före ;)

J

Johanna sa...

(Nu menar jag ju inte att någon skulle göra det då, men ja, ni fattar.)

Colombialiv sa...

Alltså! Det kommer att bli så BRA! Och jag älskar ämnet (om det är det du berättade om förut, alltså), det kommer att bli hur intressant och hur värt som helst!