- träna med S
- kolla massor av serier
- maila blodcentralen i Göteborg och fråga om man får ge blod trots att man haft denguefeber (blev plötsligt sugen på att ge blod, lite konstigt kanske)
- samt börja lite, lite i ena änden på en av texterna
måndag 28 februari 2011
Mycket tid, ingen elefant.
skrev Johanna klockan 22:09 0 kommentarer
Ämnen: gräsänka, ineffektivitet
Mmm... elephant softies!
skrev Johanna klockan 11:40 4 kommentarer
Ämnen: elefanter, elephant softies
söndag 27 februari 2011
Det går bra ändå.
skrev Johanna klockan 15:56 2 kommentarer
Ämnen: bad, bastu, Bern, Bernaqua, Floorball Köniz, spa, Westside
onsdag 23 februari 2011
...på det sjätte (fjärde) smäller det!
skrev Johanna klockan 20:06 0 kommentarer
måndag 21 februari 2011
GP-reportage om Marockos del av händelserna i arabvärlden.
(Klicka på bilden för att kunna läsa.)
skrev Johanna klockan 14:28 2 kommentarer
Ämnen: GP, Göteborgs-Posten, journalistik, Marocko, Rabat, reportage
fredag 18 februari 2011
Ett litet egoinlägg.
skrev Johanna klockan 17:47 3 kommentarer
Ämnen: DN Debatt, fiske, Västsahara
tisdag 15 februari 2011
Rapport #4: Om att vara spanad på av polisen och ha en ryggsäck som luktar fisk.
Den militära närvaron i Västsahara är mycket stor och det märktes tydligt även om stämningen i staden är väldigt lugn. Överallt syns säkerhetspolis och militär, totalt är fler än 160.000 marockanska militärer positionerade i området för att hålla kontroll. Att få besök av journalister som vill skriva om situationen är förstås inte alls populärt hos regimen. Flera av dem som rest dit - både journalister, EU-parlamentariker, studenter och andra - har gripits och slängts ut ur landet, fått sitt material beslagtaget etc.
Det vi ville skriva om i Dakhla var EU:s fiskeavtal med Marocko och framför allt hur det påverkat det sahrawiska folket. EU köper sig rätten att fiska i Västsahara trots att Marockos ockupation ses som illegal av både EU själva och FN – en mycket moraliskt tveksam politik som självklart styrs av ekonomiska intressen. Frågan är extremt känslig för Marocko och det är därför svårt att hitta människor i Västsahara som vågar prata öppet, men ändå har vi haft tur hela tiden och gång på gång dykt på intressanta människor.
En dag när vi försökte förklara för en taxichaufför att vi ville ner till den lilla sandbanken längst söderut på halvön erbjöd sig en annan passagerare i bilen att köra oss dit. Hans pappa var själv fiskare och skulle åka ner med saltsäckar. Snart satt vi alltså i en skumpande och oerhört rostig jeep som då och då började spotta och fräsa som en arg katt. ”Det är lugnt! Det fattas bara en grej i motorn, inga problem” intygade pappan medan han fortsatte berätta för oss om livet som fiskare i Dakhla.
Det koloniala arvet gör att de flesta förutom olika arabiska dialekter också talar antingen spanska eller franska. Om det inte hade varit för kombinationen av Eriks franskkunskaper och min spanskdito hade vi aldrig kunnat genomföra det här jobbet, insåg vi. Före resan var vi inställda på att anlita någon engelsktalande person som tolk, men vi lyckats faktiskt genomföra alla intervjuer alldeles på egen hand. Innan jag satt där i jeepen och snackade spanska med fiskargubben hade jag aldrig trott att jag skulle kunna intervjua människor på mitt fjärdespråk. Både jag och Erik kände oss omåttligt stolta över att vi lyckades hanka oss fram så bra, och när vi kom till fiskmarknaden samma kväll hörde jag mig själv konversera (något alldeles oerhört långsamt och hackigt visserligen) även på franska.
De flesta av fiskarna som lever av det småskaliga bläckfiskfisket är fattiga marockanska gästarbetare och sahrawierna är – liksom i alla andra sektorer – i minoritet. Att den sahariska ursprungsbefolkningen i Sahara är så liten beror på att Marocko genom skattelättnader lockat hundratusentals marockaner till det ockuperade området. Dessutom befinner sig en stor del av sahrawibefolkningen fortfarande i de flyktingläger i Algeriet dit de flydde när Marocko intog landet för 35 år sedan. Det är sedan ett par år tillbaka tillåtet att åka mellan Sahara och lägren i Tindouf, men det är fortfarande ovanligt. När vi gick på gatan en dag blev vi indragna i ett traditionellt ökentält där några familjer hade en stor fest. Två kvinnor var på besök från Tindouf och hade inte sett sina släktingar på över trettio år.
På kvällen i lördags åkte vi iväg för att träffa ett gäng aktivister som arbetar för mänskliga rättigheter och ett självständigt Sahara, en intervju vi fått till genom kontakters kontakters kontakter. Deras historier var oerhört starka och liksom så mycket annat svåra att ta till sig. Att det finns människor som suttit i fängelse och utsatts för tortyr i många år för att de talat öppet om sin frihetssträvan, och som sedan trots det vägrar säga att Sahara är marockanskt, är på så många sätt ofattbart.
Eftersom polisen som satte sig att bevaka oss såg så oerhört arg ut kändes det lite obehagligt, och vi satte oss på terrassen där de få andra gästerna åt buffé och lyssnade på havets brus. I brist på alternativ beställde vi in öl och en svindyr middag och nojjade över att polisen skulle genomsöka vårt rum eller komma till oss under natten. Men det gjorde de aldrig, troligtvis för att de inte vill få internationell kritik för tveksamma metoder rörande yttrandefriheten.
Följande morgon satt vår vän säkerhetspolisen vid frukostbuffén och väntade, och sedan följde han oss tätt, tätt i en blå Fiat hela förmiddagen. Nu var det inte läskigt längre utan mer skrattretande, han kröp bakom oss vart vi än gick och var uppenbarligen medveten om att vi förstod vem han var. Vi har ingen aning om hur polisen tänkte med detta men antar att de vill visa sin närvaro för att hämma/skrämma oss i vårt arbete, och samtidigt akta sig för att konfrontera oss direkt eftersom vi då kan rapportera om det i efterhand. Bara en gång konfronterade militären oss med invändningar, det var när vi hade fotat nere vid de små fiskebåtarna där de de sa att det rådde fotograferingsförbud.
Hotel Central i Casablanca. |
Efter en lunch med ett berg av pizza och lyxsallad (vi tappade nästan andan av lycka över att få frossa i chêvre och roquefort) och en fyra timmar lång tågresa kom vi tillbaka till Marrakech. Då var klockan redan kväll och vi fick njuta av ett par korta men roliga semestertimmar – resans första. Vi sprang ett varv i souken och jag köpte de saker jag ångrade att jag inte köpte i december när jag var där med Sofia. Och eftersom jag är något utav en expert på ljuslyktor assisterade jag även Erik när han snabbt skulle välja ut tre stycken att pynta lägenheten därhemma med.
Ja, det var väl ungefär det. Plötsligt är vi hemma igen i kyla och regn. Det har varit skitroligt att jobba med Erik som är så otroligt duktig, han tog många fantastiska bilder. (I det här inlägget finns bara några av mina iPhone-snapshots, ni får tyvärr hålla tillgodo med dessa.)
(Är mycket impad om någon av er orkade läsa ända hit ner, heja er i så fall!).
skrev Johanna klockan 19:41 10 kommentarer
Ämnen: Casablanca, Dakhla, journalistik, Marocko, Marrakech, Rabat, reportageresa, Västsahara
måndag 14 februari 2011
#3
skrev Johanna klockan 02:36 0 kommentarer
fredag 11 februari 2011
Report #2.
Eriks första kommentar var att jag måste fota honom när han ligger på sammetssoffan och "lyxar sig", så här kommer ett litet smakprov på hur vi numera bor:
* UPPDATERING: nu avgår Mubarak i Egypten, spännande! Gissar att vår text därför kommer in först nästa v, kanske nästa helg.
skrev Johanna klockan 03:02 3 kommentarer
Ämnen: journalistik, Marocko, Rabat, Resa, Västsahara
onsdag 9 februari 2011
Report from Rabat.
Inget vatten så långt vi kunde se, vi hade förstås åkt till fel ändhållplats.
skrev Johanna klockan 23:09 3 kommentarer
Ämnen: journalistik, Marocko, Marrakech, Rabat
måndag 7 februari 2011
Mürren
I fredags morse låg jag och D sömndruckna i sängen och klurade på om vi skulle orka dra iväg på en skiddag eller inte. Absurt att man ens funderar över det. Vi ångrade inte precis att vi åkte...
Det är inte omöjligt att just Mürren är det allra vackraste av "våra" skidorter här i Berner Oberland. Vyerna är liksom svårslagna.
Förresten, längst uppe på Schilthorn - den högsta toppen - finns en roterande restaurang som heter Piz Gloria. Där spelades en Bondfilm in 1969. (Restaurangen syns som en liten prick i högra hörnet på bild nummer två ovan.) Den svarta pisten som börjar där uppe är precis så brant som det sägs. Brant och väldigt go.
skrev Johanna klockan 13:45 7 kommentarer
Ämnen: alperna, Fredag, Mürren, skidåkning