söndag 26 juni 2016
Midsommar
skrev Johanna klockan 01:07 5 kommentarer
torsdag 23 juni 2016
Barnet går!
Annan helt okej grej är att jag från och med idag har semester till den åttonde augusti. Det kändes helt som vanligt när jag gick hem från jobbet igår, men så kom Axel med ett glas öl och en skål goda lakritsgodisar och en sommarpresent till mig när jag klev in genom dörren hemma, och då började semesterkänslan kicka in på riktigt. Den går an, det gör den verkligen.
Nu: åka på midsommarfir i Bexet. (Hoppas på inga köer alls på motorvägen.)
Hejdå från glad semesterfirare!
skrev Johanna klockan 16:30 1 kommentarer
Nils, 14 månader
Hej hej mitt stora lilla barn!
Persikor är favoriten just nu, du kan äta OÄNDLIGA mängder. Ibland klättrar du upp på en köksstol, vidare upp på bordet, plockar en persika i fruktskålen, klättrar tillbaka ner på stolen och sätter dig och äter den. Helt nöjd. Du är faktiskt väldigt bra på att klättra, tar dig upp i soffor och fåtöljer och ner på egen hand från vår jättehöga säng. "Rumpan först" har du full koll på, så att du inte störtdyker framlänges.
Gå kan du däremot inte än, inte utan stöd, och vi skrattar nästan åt det nu för du har haft sån bra balans och stabilitet hur länge som helst. Det är säkert tre månader sen vi började säga ”han kommer gå vilken dag som helst nu!”. För du kan ju gå, du kan till och med springa när vi håller i dina händer, men du är så försiktig och lyfter inte på fötterna om du inte håller i dig ordentligt samtidigt. Jag tycker det är redigt av dig. Fast jag längtar också lite efter att kunna gå små promenader med dig hand i hand, så liiite kanske du kan snabba på gåendet, eller vad säger du? Jag tror kanske att du mest är upptagen med att lära annat bara, för det kommer nya ord nästan varje dag nu. De allra senaste: da! och en liten nick till ja, eeejj (eller ej-ej) till hej, do-dah till bada, ooo ooo ooo till voff voff, djuul till hjul och tiii-taa till ticktack. Det säger du så fort du ser en klocka, oavsett om det är på väggen, på bild i en bok eller på morfars handled. Jag är så förundrad över att du förstår att det är samma pryl fast de ser så olika ut. Samma sak om jag och Axel vaknar på morgonen och frågar varann vad klockan är. Då kommer ett litet "tiii-taah" till svar från dig.
På tal om det så har vi fått plats till dig nu, på en förskola som verkar jättemysig, till vår stora glädje. Den ligger på en innergård mitt i Haga, med de där vackra skeva träväggarna omkring och en liten lekplats på gården. Vi var där nyligen och hälsade på och de andra barnen var nyfikna på dig och verkade snälla. En liten flicka frågade Axel om du kommer sakna oss sen när du ska vara där själv och vi ska vara på jobbet. Alltså mitt hjärta! För ja, det känns ju superkonstigt att vi ska lämna dig där flera timmar varje dag när vi är vana vid att vara med dig jämt. Men det känns också jättespännande att du ska få göra och lära dig en massa nya saker och skaffa kompisar och ha roligt även utan oss. Personalen verkade bra och du själv trivdes, kröp raka vägen in i ett av rummen och satte igång att leka. Hurra! Hoppas så innerligt att du ska ha roligt där.
skrev Johanna klockan 16:02 2 kommentarer
Ämnen: Brev till Nils
onsdag 22 juni 2016
Orimligt och ovärdigt
Ni som röstade för lagen, har ni egna barn? Har era vänner barn? Era syskon? Jag funderar över huruvida ni tänker på dem när in diskuterar den här frågan. Om ni föreställer er tanken att behöva välja mellan att lämna dem bakom er, i krig, eller ta dem med er på en farlig båtfärd över havet i en för liten båt. Funderar på om ni inte känner som en il av skräck i bröstet inför tanken på att behöva göra det valet. Inför tanken på att vara utan barnen och inte kunna återförenas med dem.
Det ilar i min bröstkorg, i alla fall. Det ilar, ilar, ilar tills det gör ont.
Det här är inte det land jag trodde att Sverige var, faktiskt. Vi kan mer, bättre. Vi måste mer, bättre.
skrev Johanna klockan 23:55 0 kommentarer
tisdag 21 juni 2016
Poop night
Inte? Good for you!
Den kvällen hände just här.
skrev Johanna klockan 21:16 1 kommentarer
Hemmet, del 2: Köket
I alla fall, så här ser det ut! (När det är städat och avtorkat och det inte ligger 700 leksaker på golvet, alltså).
Här ovan ser man det mesta av köket. Lampan är från Axels mormor Hjördis, stolarna har jag köpt till Axel i julklapp något år (nyproducerade kopior av Charles Eames-klassikern).
På väggen hänger en kalender som vi köpt på Hay i Köpenhamn. Den börjar nerifrån eftersom man egentligen ska riva av en ruta per dag, men jag tänker att den kommer bli ful efter halva året om vi gör det. Så den hänger bara där. Vi satte upp den redan i september eller nåt, eftersom vi tyckte att den var fin. Kändes bra när rätt år började!
Bredvid den hänger en Jan Stenmarkbild.
På kylskåpet sitter en blandning av tackkort med bilder på våra vänners barn, ultraljudsbilden på Nils, några polaroidfoton (fast fejk-polaroid), några teckningar som Nils sysslingar ritat till honom och ett brev som några elever till Axel skrev när han inte skulle vara deras lärare längre. Det avslutas med orden "Håll dig lycklig". Så jädra fint formulerat av någon som bara varit i Sverige ett minilitet tag. "Håll dig lycklig".
Från köket ser man också in i Nils rum, som väl också får ett sånt här inlägg med tiden.
Mitt drömkök är ett kök som är lite halvt öppet mot ett vardagsrum, och där det får plats ett jättestort bord. Så att man kan bjuda hem folk utan att det blir trångt, och hänga flera kökslampor i rad ovanför. Det är en liten livsmålbild det!
__________________________
Här kan du läsa första delen - Vardagsrummet.
skrev Johanna klockan 14:00 1 kommentarer
Ämnen: Hemmet
måndag 20 juni 2016
Bo nära
Och de verkar så himla glada själva över att vara här igen. Man behöver nog vara borta från sin hemstad ett tag för att kunna landa den på riktigt sen, tror jag. Så var det i alla fall för mig.
Häromveckan spelade Anders med Pale Honey på nåt Nudie-event och jag njöt över att bara kunna hojja ner på stan och möta upp med inget varsel alls. Spontant vardagshäng är så fint, när det går att få till. Andy klippte förresten av sig sitt långa svall för några veckor sedan. Så himla ball grej för det blir ju enorm skillnad. Oj vem är det? undrade Nils i tre sekunder, såg man. Hur som helst, snyggt både före och efter tycker jag!
Från detta:
Till detta:
skrev Johanna klockan 23:58 2 kommentarer
torsdag 16 juni 2016
Jobblistan
Vad ville du bli när du var liten?
Arkeolog först tror jag, mest för att pappa var så pepp på det och inspirerade mig. Sen var det journalist som gällde från rättså tidig ålder. Det har alltid känts självklart att jobba med text.
Vad trodde du att du skulle bli när du var tonåring?
Journalist. Alternativt ha någon form av rädda världen-jobb (hehehe ungdomens naivitet osv).
Gick du någon nishad gymnasielinje?
Nej, natur. Mest för att det var "lika bra" för att det gav behörighet till allt. Jag hade väldigt lätt för mig i skolan men var inte intresserad av naturämnena egentligen, så på det viset var det väl ett ologiskt val. Men jag trivdes. Blev dock provocerad när mina klasskompisar tyckte att kemi var superspännande minns jag, och bara hallå det måste ju ändå vara mer intressant med ämnen som handlar om MÄNNISKOR.
Vad hade du för betyg?
MVG i det allra mesta, och något VG (i Matte D och något mer tror jag... kanske Fysik B? Minns inte riktigt längre). Hade 19,4 av 20 i snitt.
Vilka var dina bästa och sämsta ämnen?
Bästa: svenska, engelska, spanska, samhällskunskap, geografi, sådana ämnen. Gillade matte också! Kemi och fysik tyckte jag var meget meget trist.
Utbildade du dig efter gymnasiet?
Japp (fast jobbade och reste i två år först). På universitetet läste jag först Utveckling och Internationellt Samarbete, UIS, i ett år. Sen Journalisthögskolan på JMG i Göteborg (examen 2009). Efter det har jag läst en massa distanskurser på olika universitet, som franska, fred- och konfliktvetenskap, Latinamerikas sociala och politiska processer och digital bildbehandling.
Vilket var ditt allra första jobb?
Jag sorterade videofilmer på AV-Media som låg i bottenvåningen i huset där min pappa jobbade. AV-Media var de som lånade ut videofilmer till skolor, så varje helg kom det in hundratals filmer med typ tiosiffriga nummer på som skulle sorteras in i arkiven. Det gjorde jag på lördagsförmiddagar för 53 kronor i timmen. Med radion på ashög volym eftersom jag var ensam i hela kontorsbyggnaden. Tror jag gick i sjuan.
Vad har du mer haft för yrken?
Jobbat på fantastiska Ågrenska med barn med olika former av funktionsnedsättning (detta gjorde jag massor av somrar och även på helger från ålder 17 till kanske 24?), sen som personlig assistent åt världens roligaste lilla kille med OI, medfödd benskörhet. (Han fyllde nio precis när jag började, och i år blir han 22. Har fortfarande kontakt med familjen). Jag har också jobbat i köket på ett hotell i Bern.
Mitt första journalistjobb var ett sommarvik innan jag var klar med utbildningen, då jag var programledare för ett morgonprogram i P4. Jag och min programledarkollega (som också var min kille då, hehe) gjorde allt i produktionen: självkörde det tekniska, planerade allt innehåll (fyra timmar sändning varje dag), bjöd in gäster, gjorde inslag, hittade på tävlingar, HF:ade från olika grejer osv. Asroligt och asläskigt. Sen har jag jobbat på vik på GP och DN i massa olika omgångar. Frilansat i några år och varit redaktör för dokumentationer om sällsynta sjukdomar och syndrom, för tidigare nämnda Ågrenska. Har också varit redaktör på samhällsmagasinet Re:public.
När hamnade du på den banan du är i idag?
Har som sagt nästan alltid vetat att jag vill bli journalist, men helt givet blev det väl när jag väl sökte till journalisthögskolan. Bokade om min hemresa från Sydamerika för att göra antagningsprovet i början av december 2005.
Vilken är stunden då du liksom visste att du är på rätt väg?
När jag gjorde min första kortpraktik på GP Utland och chefen sa "jamen skriv om något i världen som intresserar dig" och jag insåg att jag var fri att berätta om typ vad som helst i hela världen för hundratusentals (nåja) läsare. Den känslan. Kan man ha ett bättre jobb? (Tror jag skrev om abortlagstiftning i Nicaragua efter det samtalet).
Vad brukar du få höra att du är bra på i ditt jobb?
Att jag är bra på själva hantverket, på att bygga en text. När jag jobbade med utrikesjournalistik sa flera personer att jag plockade fram oväntade nyheter som inte brukade få så mycket svenskt medieutrymme, vilket gjorde mig väldigt glad! Jag kommer bäst till min rätt när jag får skriva långt tror jag, och har också haft turen att alltid få göra det (alltså längre reportage, personporträtt och nyhetsfördjupningar snarare än korta nyhetsartiklar). Och så ger jag aldrig upp även om saker börjar krångla. En väldigt användbar egenskap i det här jobbet.
Vilka är dina sämsta sidor på arbetet?
Jag blir lätt väldigt splittrad i huvudet om jag har för många olika saker att göra på samma gång. Det kan göra mig ineffektiv eftersom jag då duttjobbar med allting samtidigt.
Vad går ditt nuvarande jobb ut på?
Jag är redaktör för Göteborgs-Postens helgmagasin Två Dagar. Gick i vintras ifrån att frilansa till att vara anställd av en byrå som gör GP:s bilagor (och en massa annat, olika former av tidnings- och tv-produktion).
Som redaktör bestämmer jag och min redaktörskollega vilka reportage och ämnen vi ska ha (vi får in förslag från frilansar men hittar också på egna grejer), vilka porträttpersoner vi ska intervjua, beställer frilansmaterial och lägger ut jobben, textredigerar och bearbetar, pratar om formen med vår formgivare, osv osv osv. Det är högt tempo och jag får tusen mail om dagen känns det som, men det är otroligt roligt.
Tre saker du är extra stolt över att du gjort i ditt jobb?
1. Precis när jag skulle börja frilansa blev jag erbjuden ett reportervik som skulle övergå i en fast tjänst. Jag var verkligen inställd på att börja frilansa då, och fick därför ångest av erbjudandet. Visste att många hade sökt tjänsten och kände mig som en otacksam idiot som inte blev glad. Jag ringde mina föräldrar och nästangrät i panik, från London där jag var med en fotografkollega på en av mina första frilansresor. Mina kloka föräldrar sa "men du vill ju inte ha det här jobbet, tacka nej då!".
Och det gjorde jag, och började frilansa som jag hade tänkt. Bästa valet ever, ångrade mig inte en sekund en enda gång. Är stolt över att jag vågade lita på att det skulle gå.
2. Att min första reportageresa som frilans gick till ockuperade Västsahara. Det är inte precis världens lättaste plats att jobba på som journalist. Men lika bra att köra hårt direkt tänkte jag, och det var det ju!
3. Att jag lyckats se till att bara ha jobb som jag verkligen gillar. Jag identifierar mig mycket med min yrkesroll och har jättesvårt att föreställa mig att ha det på ett annat sätt. Känns som en total ynnest att få tycka om sitt jobb så mycket, ett privilegium som jag har vett att uppskatta!
Vad skulle du vilja jobba med om du inte gjorde det du gör nu?
Om jag inte var journalist skulle jag kanske ha jobbat på någon stor organisation som jobbar med utvecklingssamarbete i någon form. Tror det hade varit spännande. Har förresten också en hemlig dröm om att bli möbelsnickare! Den är dock helt orealistisk (kan ingenting såndant, alls) och helt baserad på en romantiserad bild jag har, bara. Men det verkar ju lite magiskt, gör det inte? (Ja, jag tänker på dig här, Apple Dear).
Vad tror du skulle vara det sämsta jobbet för dig?
Något som kändes menlöst. Ska man ägna något åtta timmar om dagen måste det kännas som att man gör något vettigt (och roligt) av tiden.
Vad gör du om fem år?
Är journalist och gillar det jag gör (men exakt vad är svårt att säga pga väldigt oförutsägbar bransch). Jobbar på en reportagebok vid sidan om de vanliga uppdragen.
Förhoppningsvis känner jag mig fortfarande stimulerad av det jag håller på med och stolt över vad jag åstadkommit när jag blickar tillbaka. Jag börjar antagligen dagdrömma lite om tillvaron som pensio som börjar skönjas vid horisonten. Älskar ju som sagt att jobba, men älskar ännu mer att vara ledig. (Vem gör inte det!?)
Kanske skrivande chefredaktör för ett utrikespolitiskt nyhetsmagasin.
skrev Johanna klockan 23:28 1 kommentarer
onsdag 15 juni 2016
En till...
skrev Johanna klockan 13:58 0 kommentarer
tisdag 14 juni 2016
Lurs Backyard Ultra (ändå bra namn på ett lopp!)
Det var detta Axel ville få en hint av genom helgens löpexperiment. Själv förbereder jag mig inför loppet genom att knappt löpträna alls. Det är lite olika hur en väljer att ladda, helt enkelt :) Men så har jag också en lite lägre förväntan/målsättning vad gäller resultatet.
skrev Johanna klockan 17:32 2 kommentarer
söndag 12 juni 2016
Liseberg x 2
I lördags var vi där med mina kollegor Andrea och Sanna plus män och barn. Det har ju fallit sig så löjligt lämpligt att vi alla tre har varsin ettåring. De andra två har dessutom samma namn: Lo och Lo. (En kille och en tjej, med två veckor mellan sina födelsedatum.) Den ena Lo blev helt kär i Axel och ville bli omkringburen av honom HELA tiden. Väldigt gulligt.
Idag gick vi dit igen, denna gång med mammapappaAndersLinnea. Inte Axel dock, han var hemma och "testade att springa sju kilometer varannan timme en hel dag", inplanerat sedan länge. Så knäpp människa, den där. Men imponerande. Han verkar ha haft skoj med springet, men jag är personligen rätt säker på att Liseberg var roligare! Efteråt sammanstrålade vi i alla fall allihop och gick ut och åt på Made in China. Vilket var asgott.
Och sen, efter godismölande till ett Bron-avsnitt, var helgen slut.
skrev Johanna klockan 23:24 2 kommentarer
tisdag 7 juni 2016
Upp upp upp och ner
Sen kom helgen och Håkan som jag ju redan skrivit om, men också häng på Björns och Malins otroooligt stora altan i fredags kväll, med Emma som bonusmänniska på besök. Födelsedagsfirande av pappa igår (69 bast, hurra för dig papi!) och nationaldagsfirande i Slottsskogen idag. Så mycket sol och föraningar om riktig sommar och semester och ledighet och Åh.
Vet ni vad man inte vill avsluta en sådan junivecka med? Det vet jag: konstigt ont i halsen slash kli i näsan.
FAIL.
skrev Johanna klockan 00:23 0 kommentarer
söndag 5 juni 2016
Håkan, Håkan, Håkan och de vita tygskorna med de färgglada strumporna som stack fram under spårvagnen
skrev Johanna klockan 13:15 2 kommentarer