torsdag 30 juli 2015

Sommarvädret 2015 - en illustration


Signed by: Nils, Johanna och Gustav

onsdag 29 juli 2015

Regnet och hönan

Att det regnar nästan hela tiden..? Inte alls ok! Men man hinner i alla fall läsa många böcker. När vi kom hit till Bergsvik förra veckan kom mina svärföräldrar med en hel hög boktips, varav jag hittills avverkat tre. Måste tipsa om det här lilla pärlan: den koreanska fabeln Hönan som drömde om att flyga, av Sun-Mi Hwang. Tänkte innan att det där med talande djur inte är min grej, men så visade det sig vara en sån himla fin och symbolisk liten berättelse om föräldraskap och utanförskap, om världens orättvisor och om hur kärlek kan te sig. Läste den från första till sista sidan på två timmar, utan att resa mig upp från soffan. Fällde en tår eller två längs vägen. Mycket rar bok.  

fredag 24 juli 2015

Nils fyra månader



Nils, mitt hjärtas fröjd!

Nu har du blivit fyra månader, du växer och växer och väger snart dubbelt så mycket som när du föddes. Min bröstmjölk måste vara made of good stuff! Du gillar den verkligen, när du blir hungrig liksom dyker du ner mot tutten och när du börjar bli mätt tittar du upp på mig och skrattar. Det ser väldigt roligt ut. 
Häromdagen fick du smaka på vattenmelon! Ditt livs första smakupplevelse utöver bröstmjölken. Axel valde noga melon eftersom han älskar det, ville att du skulle få ”en riktig fest” när du nu skulle få prova mat. Du var nyfiken på det röda mojset på skeden och slickade snabbt i dig men reagerade helt klart skeptiskt i en blandning av nyfikenhet och ren förskräckelse.

Det är sommar nu och vi har varit i Bexet och Bergsvik i flera veckor i sträck. Så fint att se hur du lär känna alla dina släktingar. Du är den som får överlägset mest uppmärksamhet kan man säga, alla vill vara med dig. Sommaren är regnigare och kallare än vanligt, men även om det hade varit gött med mer sol tröstar vi oss med att är bra väder för dig! Inte för varmt och klibbigt.

Du älskar att sitta i babysittern och tar fart med benen, sparkar och gungar, sparkar och gungar. Sen försöker du gunga med samma teknik när du sitter i någons knä, som en gungstol. Du gör massa roliga ljud och mumsar gärna på dina händer (och på våra händer, och dina tår!). Oftast stoppar du in tummen och pekfingret i munnen, men nyss har du börjat övergå till bara tummen. Den lilla lilla minitummen. Ditt skratt är som en porlande bäck, det bästa ljud jag någonsin hört. Saker du gillar är till exempel att se dig i spegeln, leka tittut, "flyga" i luften och att sitta på mina axlar och titta på löv och annat spännande. Du övar på att själv greppa nappen och föra in den i munnen. (Det går sådär än så länge. Du plockar upp den så fint och precist med tumme-pek eller tumme-lång, men vänder den alltid åt fel håll precis innan den når munnen.) Du tycker att andra barn är jätteroliga och tjuter lyckligt när kusinerna Gustav och Lilly eller sysslingarna Klara och Linnea leker med dig. Erik har berättat att Gustav vägrar tvätta linnet han haft på sig ”eftersom det luktar Nils”. Så jävla gulligt!

Du är glad jämt. (På riktigt, jämt.) Du var inte ens ledsen när det kliade på dina eksem som du fick på magen och i knävecken för några veckor sedan. Vi vet inte vad de berodde på, men hoppas att de går över snabbt. Kanske har du ärvt din pappas känsliga hud. Vi smörjer in dig med kräm, då blir huden mjuk och fin igen och du blir som en hal säl.

Lilla fina gullunge. Det är så härligt och häftigt att få vara din mamma, tänk att du är vår!! Det gör mig så glad att jag inte vet vart jag ska ta vägen.


tisdag 21 juli 2015

Dagbok från Bexet, den kyliga sommaren 2015

"Det är ingen åskvärme direkt". Undrar hur många gånger vi sagt den frasen de senaste veckorna. Det är inte precis för värmen vi kommer minnas juli 2015, månaden då vi sa åh i morgon ska det bli j-ä-t-t-e-fint! när det stod sol i yr-appen även om temperaturen tänkt stanna under tjugostrecket. Men kanske är det orimligt att jämföra med förra sommarens sol och trettio grader varje dag... Det är i alla fall perfekt bebisväder nu, det är ju bra, och det finns verkligen mer att förknippa den här sommaren med än väder. Som evighetslång sommarstugevistelse.

Det är den bästa av somrar. Det är vecka ut och vecka in av lediga lediga lediga. Det är fiska och bada, fira födelsedagar och äta frukost på bryggan (när det inte regnar eller blåser isvindar). Det är cykla på smala grusvägar och grilla och spela RISK på altanen. Aldrig någon som vinner i det spelet dock, det tar ju sjukt lång tid att erövra världen. Får nog modifiera reglerna snart.

Vi har utforskat omgivningarna mer än vi brukar. Axel har kärat ner sig i cykelvägarna i trakten och hojjat runt hela regionen. Han fick också min brolla att bli cykelfrälst, de gav sig ut några mil och fick bära cyklarna över trädstockar och elstängsel. Jag som tänkt cykla massor cyklade... en (1) gång. Hm. IG på det faktiskt. Men vi promenerade desto mer. En dag tog vi en fyratimmarspromenad i skogen, Axel, Nils, Anders, mamma och jag. Vi hittade kantareller (gula! riktiga!) och blåbär, och bar barnvagnen när skogsvägarna blev för buckliga. Vi gick för att hitta Malmaryd, gården i skogen där min morfars pappa Nils växte upp i slutet av 1800-talet. En bit därifrån i en glänta bland höga tallar fanns en till gammal gård som en familj från Köpenhamn hade köpt. De höll på att renovera, varsamt varsamt eftersom de inte ville förstöra det uråldriga huset. De bjöd in oss att kika och vi bara gapade, så himla vackert allting. På väggarna såg man tjocka lager av tapeter i allsköns mönster, vilket tidsdokument att bevara! Värme från öppen eld i alla rum. Sirlig träsnidad veranda. Timmerstockar till väggar. A och jag blev sugna på att köpa ett gammalt torp nånstans i närheten av Bexet för att få bygga och greja trots att vi har tummarna mitt i handen båda två. (Det kan förresten kanske bli aktuellt att få snickra lite i Bexet framöver, min moster kom på det fantastiska förslaget att slå ut innertaket så att vi får takhöjd ända upp i nock! Jag röstade för detta ögonblickligen och kan nu inte tänka på något annat än hur fint det skulle bli.)

På vägen tillbaka hälsade vi på mormor och morfar vid graven. Här är han mormor, min lilla unge! hann jag säga innan ögonen tårades bakom solglasögonen. Det har gått snart fjorton år sedan hon dog men hon fattas mig.

Och ja, det är ungefär detta vi gjort. Det och legat på filtar i gräset och läst. Nils har upptäckt sina fötter, börjat skratta så att han kiknar och blivit dödskär i mina föräldrar och bror. Han har träffat sina sysslingar och gammelkusiner. Elsa har hängt hack i häl på Lennon, en av mina föräldrars katter som fick följa med till Bexet i år för första gången. Katten låtsas att hon verkligen inte vill leka med Elsa, men håller sig gärna ändå retsamt en meter ifrån henne. Elsa bara dumlycklig över att få vara i närheten. Hon älskar katter.

Nu börjar nästa del av semestern: Bergsvik med Axels familj. Än så länge har det varit soligt men från i morrn ska det visst regna sex dagar i rad eller något sådant. Jaja. Story of this summer.

måndag 13 juli 2015

Födelsedagshelgen

Förra helgen fyllde vi år, Axel the big three oh på lördagen och jag 31 på söndagen. Skrev ett inlägg om detta som försvann (typ första gången jag försökte blogga från mobilen, trodde inläggen automatsparades som vanligt). Men i alla fall, snabbversionen är att vi åkte till Bergsvik, njöt av värmebölja (även på söndagen, 30 grader och sol) paddlade havskajak, drack lunchbubbel, åt ostmiddag och kvällsnakenbadade. Det var härligt! Avslutade med att gå ut och äta på söndagkvällen medan mina föräldrar passade Nille. Lyxdeal ör alla inblandade. 

Nu är vi i Bexet sen en vecka tillbaka och ska stanna en hel vecka till. Avkopplad och nedkopplad, bara lite internet på telefonen. Så skönt. Och efter några dagar av redigt trökväder har det nu blivit finare igen. Gott så. 

(Det blir visst en övervägande mängd "det här har vi gjort den här veckan"-inlägg såhär sommartid, men så får det väl vara.. Ni får stå ut!) 

fredag 3 juli 2015

Födelsedagsväder

Jahaja, det är visst uppenbart vem som varit snällast i år... (Axel fyller år i morrn och jag på söndag.)




torsdag 2 juli 2015

Meet Folke!

Förra helgen träffade vi Folke för första gången! Då var han bara fyra dagar gammal, så pluttig och urbota söt. Han och Nils hade tagit på sig prick likadana brallor dagen till ära och det var faktiskt helt på slump.
Ens vänners barn, vilken härlig kategori av människor de är. Tänk vad de här två ska leka mycket med varann framöver. (Kul också att vårt lilla minibarn ser ut som en jätte i jämförelse med lille F...haha. Det är ju sinnessjukt vad snabbt de växer. Jag hinner inte med!)

Öland

Vi drog till Torngård några dagar med Sofia – hennes familjs fantastiska ställe på sydöstra Öland. På dagarna gjorde vi konster i poolen (de har en pool! Älskar att bejaka min inre 11-åring), på kvällarna låg vi i soffan, åt kladdkaka och kollade dåliga svenska deckare. Så perfekta sommarkvällar. Tyvärr råkade jag äta så mycket jordgubbar att Nils fick prickar på magen och kliade sig med sina små korviga minifingrar (buhuu stackaren). Han verkade dock inte lida utan var glad som vanligt och förhoppningsvis försvinner prickarna snabbt med lite salva. Bra att ha en läkare med sig i alla fall.