måndag 25 juli 2011

Oslo och Drammen

Det är så märkligt att vara här, man hamnar i en overklig bubbla. Stundtals kommer tragedin över en och känns hur tung som helst, men oftast hinner vi inte känna alls. Vi jobbar hela, hela tiden. Jag räknade just efter, idag har vi kört på oavbrutet i 16 timmar, minus kvarten vi tyckte att vi kunde unna oss för lunch vid sju på kvällen.

Igår vadade jag i krossat glas, såg militärer med sina enorma vapen fylla hela centrala Oslo, vakta de många avspärrningarna som bara journalister fick gå bakom. Regeringshuset är ett svart skelett av sitt forna jag, otroligt att inte ännu fler omkom vid explosionen. Flera kvarter var fulla av glassplitter, det såg verkligen ut som kriget. Idag var vi på den stora minnesgudstjänsten i Domkyrkan där statsministern höll ett väldigt gripande tal, världens samlade journalistkår stod där och alla var blanka i ögonen. Jag satt jämte en norsk journalist som kände många av människorna på Utöya.
Under eftermiddagen åkte vi till Drammen, en liten ort som är hårt drabbat av tragedin. Deras AUF-förening hade 25 personer på ön, alla har inte klarat sig.

Jag ska sova nu, ville bara ge ett ifrån mig ett litet ljud innan. Hoppas ni har det bra därhemma. Kram på er!

(För den som vill läsa det vi gjort idag: Det här skrev jag från minnesgudstjänsten i förmiddags. Drammen-reportaget läses med fördel i tidningen i morgon bitti, men en kortare version finns att läsa här. Reportaget från lördagen finns inte på webben.)

lördag 23 juli 2011

Norge

Herregud, dödssiffran för de båda attentaten i Norge närmar sig hundra. Fruktansvärt. Det är den värsta massakern här i modern tid. Jag är på väg till Oslo, jag ska rapportera därifrån för GP. Känns svårt att veta exakt vad som väntar, återkommer om ett par dagar.

torsdag 21 juli 2011

Jonas

Läste just på Heja Abbe att Gunnar sitter på Scandinavian Photo i Mölndal (en liten pluttbit från där jag bor!) och väntar på att ett heldagsseminarium med Jonas Peterson ska börja. 

Just nu håller jag på att avlida av ångest över att jag inte är där. Visste inte att han skulle komma till Göteborg för att föreläsa i sommar. Om ni inte känner till Jonas så gå genast in och titta på hans bilder! Jonas var från början anledningen till att jag började läsa bloggar, han var göteborgaren som flyttade till Australien och jobbade med reklam och hade ett spännande liv som han bloggade väldigt underhållande om under sitt alias silverfisken.

Plötsligt fick han nog av den branschen - trots att han var väldigt framgångsrik inom den - slutade och sadlade om till bröllopsfotograf. Han blev snabbt en av världens mest omtalade sådana - han tjänar mångmiljonbelopp på sitt yrke och får flyga jorden runt och plåta lyckliga människor. Hans bilder är fantastiska. 

Att jag missat chansen att få råd om foto av denna gigant får mig att vilja slå huvudet mycket hårt i betongväggen framför mig.Upprepade gånger. 

Den här bilden har jag lånat från Jonas hemsida jonaspeterson.com. 

Tänk tanken att Jonas skulle fota ens bröllop. Bara tanken är en dröm. Han tar de där bilderna som man bara har i huvudet, de där bilderna som så få fotografer lyckas göra verklighet av. Han fotar de små ögonblicken som bara pågår i en millisekund, det lilla glittret av förväntan i någons öga, ett roligt danssteg som någon gör bara en gång. Han fotograferar en hel känsla, och det är just det som är så himla, himla svårt.

Jag älskar den typen av fotografering. Den där varenda detalj har tänkts på. Men, vad är väl en bal på slottet...

onsdag 20 juli 2011

Just nu hemma hos oss


Jag gick ut och sprang en sväng nu på morgonen. Det var soligt och svetten rann, men sådär lite kyligt i luften så att håren reste sig på samma gång. Jag stannade till, mest för att jag var helt slut men också lite för att hinna plocka ett fång blommor att färgsätta köket med. 

Nu ligger D och vilar i sin halvkoma eftersom han redan jobbat hela sin arbetsdag. Han gick upp fyra och började som vanligt sända radio klockan sex. Jag jobbar kvällar hela veckan, så vi har bara tre timmar då vi båda är lediga och kan umgås lite med våra gäster. Ska sätta igång med det nu. Hej så länge!

söndag 17 juli 2011

Plopp så låg två i vattnet

Just nu har vi två besökare från Schweiz här; Kaspar och hans tjej Roksana. (Måste bara på tal om inget lägga in en liten anekdot angående schweizertyskans konstighet: Kaspar heter alltså Kaspar, men i Bern kallas för han för Chäschbu. Inte jättelikt... Dessutom har han det festliga efternamnet Schmocker, så vi svenskar kallar honom oftast för det.)

Anyho, vi tänkte att vi såklart måste visa havet för de inomeuropeiska gästerna och tog därför med oss några vänner och grillade på lilla Amundöns klippor i går kväll. David hade med sig diverse utrustning för att visa besökarna hur man fiskar, men vips så slant Roksana och plumsade i vattnet.
Kaspar filmade henne skrattandes med sin mobil och gick nära för att få till det roligaste klippet ever, slash hjälpa henne upp. Då slant han också och ramlade i. Vi skrattade halvt ihjäl oss när de båda låg där och krafsade som hundvalpar för att ta sig upp för den algbeklädda halkbanan. 

Nu hoppas vi bara att deras mobiltelefoner hämtar sig inom de närmaste dagarna.

fredag 15 juli 2011

Those hantverkarslarvers.

När jag ändå är i gnälltagen (regnet) måste jag passa på att gnälla lite på hantverkare också. I veckan har vi nämligen haft två målare på besök, som skulle måla om vårt kök. Visst, det är superlyxigt att de kommer och gör det alldeles gratis för att man bor i en hyresrätt, men det var inte världens mest smidiga grej, om man säger så. Detta har hänt hittills:

Fredag: De kom för att hämta en nyckel. Sa att arbetet skulle att ta "tre dagar".
Måndag: De kom och kikade lite i köket, spacklade ett hål eller två och drog. 
Tisdag: De kom inte. 
Onsdag: De kom i tio minuter, spacklade några hål till (inte alla!), och drog. 
Torsdag: De kan ha kommit. Vi vet inte. Det kändes som att någon flyttat på stegen och ställt in en burk av något slag, men väldigt oklart vad de gjort mer. Om alls.
Fredag: De kom på morgonen, och sa: "Vi slänger på ett lager färg nu och sen hinner det nog torka hyggligt innan eftermiddagen. Då slänger vi på ett lager färg till så är vi klara sen. Det är väl skönt för er, inför helgen". 

Idag, fredag eftermiddag, kom de sedan tillbaka, målade ("lite slarvligt" enligt D:s utsago, han är hemma och jag fortfarande på jobbet) och sen GLÖMDE de sätta i sladden till kyl och frys. När D upptäckte detta ett par timmar senare och satte tillbaka den, gick två proppar. Sen dess har han suttit och väntat på någon form av jourperson som ska komma och "kika på't". Så nu missade han festen han skulle ha gått på.

(Nu precis meddelade D att kompressorn gått sönder, jourpersonen hämtar tydligen en frys på sitt jobb som vi kan ha över helgen. Håhåjaja).

mvh: hursvårtkandetvara?_84

torsdag 14 juli 2011

Och bilarna stänker på en också

Saker jag hade glömt när jag bodde utomlands: att det regnar hela friggin' tiden här hemma! Har nu vant mig vid att alltid ha en regnjacka liggandes på jobbet eftersom risken för regn när jag ska cykla hem är minst 50 procent. Suck.

onsdag 13 juli 2011

Bland gösar, loppisar och pelargoner

I oktober hade min brorsa jättekort frilla. Det kan man inte ana!

Även en fyradagarssemester är en semester, speciellt om man åker till Småland. Man hinner med en hel massa sommar på fyra dagar faktiskt. I helgen var vi först en hel drös folk: mamma och pappa, lillebror och hans kompis David, min kille David och min kompis Sofia. Vi fiskade och Anders fick tusen napp - gädda, gös och abborre. Vi plockade blåbär och hittade först bara ett enda och sedan massor. Vi bakade en paj av dem. Vi gick på auktion på en gård och allt kändes som Astrid Lindgren. Auktionsgubben kunde namnet på dem som budade trots att det var alldeles tjockt med folk. Och vi låg på bryggan, vi läste böcker och vi sov ut. I taket på underslafen i våningssängarna satt det en liten, liten teckning av en streckgubbe med ett svärd. Undrar just om det är Edwin eller Anton som satt den där.

Sen vips åkte alla hem utom jag och mamma och pappa. Det var också väldigt härligt, så lugnt och skönt liksom. Vi löste korsord och jag sov en massa (tio timmar per natt, helt galet) och jag läste en massa böcker och en gång tänkte vi springa en runda men sen skippade vi det. 

Semester, helt enkelt.

lördag 9 juli 2011

Småland.

Jag jobbade 12 dagar i sträck och nu är jag ledig i fyra. Ligger på bryggan i Bexet och njuter, vattnet kluckar, solen gassar. Vattnet är så varmt att till och med lillebror morgonbadade. Nu är han ute och fiskar med Sofia och David O, och jag och min David och mamma och pappa läser böcker och chillar. Och i morse var vi på auktion på en gammal gård. Alltså, njuter jefligt mycket av livet just nu.

torsdag 7 juli 2011

Slottskogsquiz


Igår var jag på quiz i slottskogen. Ann från journalistklassen har flyttat tillbaka hit över sommaren och drog igång sin gamla quiz-tradition. Fint! Jag insåg två saker:

1. Min vän Martin "Diggi" Johansson är SJUHUKT bra på att kunna namn på konstiga kända människor, och konstiga okända låtar. 
2. Jag själv är SJUHUKT dålig på att kunna namn på konstiga kända människor, och konstiga okända låtar.

Jag är dålig på att komma på namn på kändisar över huvud taget. Kommer aldrig ihåg vem som är vem. Men jag var i Diggis lag och därmed en av quizens vinnare. Lite tur ska man ha.

onsdag 6 juli 2011

Föllsedagskväll

Några goda vänner kom förbi och vi gick till Tara's på södra vägen och käkade goda tukiska grillrätter. Härlig födelsedag!

tisdag 5 juli 2011

Föllseda

Idag fyller jag 27. Låter så himla vuxet, jag hänger inte med riktigt tror jag. Har hur som helst haft en underbar morgon med sång och frukost på sängen (05.45, för sen gick ju D till jobbet..) samt fått Roxette-biljetter i present - så sjukt glad! Kommer bli värsta grymma nostalgikvällen, älskade Roxette under hela min uppväxt.

Min familj är i sommarstugan och vi ska fira där i helgen, men mamma och pappa hade varit gulliga och ställt en påse med presenter här tills idag och det var bland annat ett fantastiskt fint kakfat som jag har önskat mig. Mycket lycklig. Nu blire lite jobb!



måndag 4 juli 2011

Sigge och Lotta och en måndagskväll

Idag började äntligen Sigrid på Utland igen och för att fira den härliga sommaren vi har framför oss tog vi en öl efter jobbet. Vi kom inte så långt - redan vid huset jämte GP stod det "Roof top bar" på en skylt utanför Scandic Hotel så vi körde på det. Satt där på taket på en soffa med färgglada IKEA-filtar i fleece och tittade på stans alla hustak. Vi skrattade oavbrutet, det var härligt.


Sen åkte jag hem och fick besök av Lotta, som jag inte träffat på ett helt år. Hon berättade en massa om Mocambique igen (för hon har bott där i några år, men när jag var i Maputo tajmade det självklart så att hon var i Sverige..). Så himla kul att se henne igen. Är över huvud taget så himla pepp på den här sommaren, känns på något sätt som att den precis satte igång.

söndag 3 juli 2011

Om cykelbanor i bilvägar.

Det här med att vissa cykelbanor är placerade mitt i bilvägen, till exempel mellan två filer. Vad är upp med det? Som bilist ogillar jag starkt att ha massa opålitliga cyklister i faggorna, och som cyklist känner jag att jag riskerar livshanken om jag ska cykla omkring där bland bilarna mitt i korsningarna. Vem tycker att detta är en smart lösning? Nej, heja vanliga cykelbanor!

Detta har fått mig att fundera lite på hur man "ska" uppträda som cyklist, och jag inser att jag som nybliven cykelägare har en del att lära. Därför, ni som vet, snälla hjälp.

1. Om man är livrädd för att dö cykeldöden, får man cykla på trottoaren då, istället för på den livsfarliga cykelbanan mitt i bilvägen?
2. Om det inte finns någon cykelbana, får man cykla på trottoaren ?
3. Finns det överhuvudtaget nånstans man inte får cykla?
4. Ibland ser jag folk som leder cykeln över övergångsstället. Jag har förstått det som att det är straffbart att cykla mot rött (eller? det är ju inte straffbart att mot rött), och jag antar att det är anledningen till att folk hoppar av och leder cykeln (?). 
5. För mot grönt får man väl i alla fall cykla på övergångsställena?
6. Och på övergångsställen utan trafikljus måste man väl få cykla, eller?
7. Sen det här med lampor och reflexer. Kan man få böter om man saknar något sådant och det är mörkt ute?

Ja, det var väl ungefär det jag behöver veta i cykelvettsväg för att inte göra bort mig eller få böter.

lördag 2 juli 2011

Action på jobbet.

Nu kom en kollega och sa "Du, det ligger en väska där nere vid personalingången som det kommer ett litet bomblarm på. Så vet du". Sen pekade han ut genom mitt fönster ner på marken fem våningar ner.

Jaha.

Opassande.

Jag råkade just skriva "...men det är torkan som har blivit droppen för de somaliska flyktingarna."
Känner kanske inte att det var den mest lyckade metaforen jag använt.