fredag 28 maj 2010

onsdag 26 maj 2010

Sea World

Just nu befinner vi oss HÄR:






Men, innan vi berättar om det måste vi vara en smula retroaktiva och skriva om i söndags! Efter kryssningen tillbringade vi ju ett dygn i Orlando och det var alldeles lagom långt för att hinna med vårt inplanerade besök på Sea World. Inträdet visade sig vara hutlöst dyrt (90 dollar per person) men hade jag haft några späckhuggare, en isbjörn, massor av delfiner, valar, fiskar, sjödrakar och berg- och- dalbanor hemma i trädgården hade jag nog också begärt minst en sjuhunka för att folk skulle få komma och leka av sig. Det var verkligen häftigt, några få men ruggigt vassa åkattraktioner (man låg exempelvis ner i en av berg- och dalbanorna, jäkligt skum känsla) och massor av coola djur. Späckhuggarna (de som dödade en av sina tränare av misstag för ett tag sen som ni kanske minns) var alldeles otroliga. Stora, skinande blanka och väldigt graciösa.

Davids favoriter var manatees, tror de heter sjökor på svenska. De såg ut som gigantiska potatisar i vattnet, rörde sig superlångsamt och mumsade på... isbergssallad! Som flöt i vattnet. Göllegöllegöll. Sjökorna på Sea World har räddats från den farliga vilda tillvaron där de ofta dödas av båtar eftersom de inte hinner simma undan trots att de hör motorerna komma. Inte så jättesnabba djur med andra ord.

Dagen var mycket lyckad förutom det faktum att jag blivit dunderförkyld sista dagen på kryssningen på grund av AC:n på båten. Hur tänker folk egentligen, när det är 33 grader varmt ute kan man ju inte hålla på med AC inomhus. Då blir man ju sjuuuk ju. Det vet ju vem som helst. (Var dock bara jag på hela båten som frös inomhus tror jag). Hur som helst, lite feber förstörde inte roligheten på Sea World som tur var, och förkylningen försvann lika snabbt som den kom så nu är allt frid och fröjd. Lägligt nog snorade jag som mest på flyget till New York, och när vi kom fram hade jag liksom snorat klart. Bra timing.


måndag 24 maj 2010

Caribbean Cruise Part V - Cozumel, Mexico

(Historien om kryssningen läses med fördel från början, det vill säga del I. Se nedan!)

Cozumel, en ö utanför Yucátan i Mexico, var nog den destination som vi egentligen såg minst av. Vi använde lite gratis internet i en av shoppinggalleriorna, kollade in hur fulla folk kunde bli på att gratis Tequila det bjöds på överallt och sedan drack vi Margaritas och Coronas på Margaritaville (nu vet vi att du blir avundsjuk, Jiddish). Från baren kunde man hoppa direkt i havet om man ville, och det ville man förstås. Det var gött.

Efter Mexico väntade oss en lördag på havet då vi bara slappade vid poolen. Vädret var kanon, det var kanske 33 grader varmt eller något sådant som vanligt och faktiskt riktigt skönt att bara få vara kvar på båten en sista dag. I morse klev vi av båten, mycket nöjda med veckan, och drog till Sea World i Orlando. Men det får vi berätta om lite senare i veckan. I morrn åker vi till New York!


Caribbean Cruise Part IV - Georgetown, Cayman Islands

Cayman Islands, vet vi nu, har mycket mer att erbjuda än bankkonton till de rika människorna. Det är tre vackra men platta öar i havet med vatten så blått så blått så blått. Här hade vi förbokat en snorkeltur som förutom snorkling på korallrev också inkluderade "Sting Ray City". Det är en sandbank mitt i havet där det plötsligt blir grunt vatten och kryllar av stora stingrockor. Vi fick bada med dem, hålla dem och märkligt nog är de nyfikna på människor. De gillade när man sjöng för dem och sög gärna tag i ett finger eller två om man råkade sträcka ut något. Mycket roligt! Snorkla gjorde vi sedan på ett korallrev i närheten, där djupet på ena sidan av revet var tre meter, och på andra sidan flera km. Galet.


Caribbean Cruise Part III - Ocho Rios, Jamaica

Ballast med Jamaica: alla ser mer ut som Bob Marley än Bob själv gjorde! Jävlar i havet vad rasta Jamaica är; överallt spelas reggae, localsen tvättar sina dreads i vattenfallen som rinner ner från de lummiga bergen och vi blev erbjudna att köpa weed fem minuter efter att vi gått av båten.

Vi hittade en snubbe som kallade sig Marvellous Marvin, som tog oss runt en hel dag och visade oss ett vattenfall dit turisterna inte kommer, några local villages uppe i bergen och lite sådant. Det var himla skoj och Marvin var en skön snubbe. Vi hann förstås inte precis "se Jamaica", men en bit på vägen kom vi allt!


Caribbean Cruise Part II - Haiti

Ja, det kändes såklart lite konstigt att åka till Haiti just nu. Samtidigt som vi gick av båten lastades det dock av enorma mängder mat, vatten och förnödenheter som skulle till Port-au-Prince och det sämsta som skulle kunna hända Haitis ekonomi just nu vore förstås om turisterna inte kom. Men ändå, det var konstigt att ligga och sola på en smällvacker strand och veta att det fortfarande är stor förödelse från jordbävningen på andra sidan ön. Vi pratade med flera locals som beskrev det som hänt och Johanna lipade en skvätt. I övrigt får man säga att dagen var väldigt lyckad. Så eh ja, här kommer våra beachpix.